torstai 2. huhtikuuta 2015

Juuret osa 1: Surullinen aina

Lapsena inhosin lastenlauluja. Tai, no ehkä ”inhota” on hieman liian kärkäs sana kuvailemaan tuntemuksiani niitä kohtaan. Paitsi ”Aatsipoppaa, pojat teki soppaa” renkutuksesta. Sitä minä ihan todella inhosin. Yleisesti voitaisiin kuitenkin sanoa, että en lapsena liiemmälti pitänyt lastenlauluista. En tiedä miksi. Minusta ne olivat jotenkin naurettavia aina. Ärsyttäviä. Tekemällä tehtyjä. Jotenkin, niin kamalan ...lapsellisia. Tämä tuntemus nousi esiin usein muissakin asioissa, lähes aina jos tekeminen oli liian ohjattua ja valmiiksi pureskeltua. Muistan useinkin ajatelleeni aikuisen seurassa, että ”ai, ihanko totta nyt ajattelit viihdyttää minua tällä älyttömän helpolla/tylsällä leikillä tai pelillä?”. Minusta monet lasten asiat olivat vaan niin kovin ...lapsellisia. En saanut niistä mitään irti. Tuntui jotenkin jopa nöyryyttävältä tehdä niitä asioita. Erityisherkkänä ja kilttinä lapsena en koskaan kuitenkaan uskaltanut avata suutani. Ajattelin, että leikitään nyt sitten tädin mieliksi. Taisin lapsena olla tietyissä asioissa melko aikuismainen. Olen ottanut vahingon takaisin olemalla aikuisena aivan, ja totaalisen lapsellinen. Olen ihan onnellinen siitä, että tämä homma meni näin päin.

Minua on aina seurannut tietty melankolisuus. Meinasin ensin kirjoittaa, että minua on aina vaivannut tietty melankolisuus. Mutta ei se niin ole. Ei se minua vaivaa. Melankoliset asiat vetoavat minuun. Melankolinen musiikki varsinkin. Se herättää tunteita, suuriakin, ja minähän elän tunteakseni. Ja aina tasaisin väliajoin Tunteen pitää olla Suurta. Muuten tukehdun.

Melankolia on kaunista. Ja kauneus on aina melankolista. Olen usein miettinyt, miksi se on niin, miksi sen pitää olla aina niin, että kauneus kuten minä sen koen, sisältää aina myös ripauksen melankoliaa. Pakahdusta. Tunnetta, että sydäntä, ihan vaan hieman revitään irti rinnasta. Eikä tunteen tarvitse liittyä ihmissuhteisiin, tai ”rakkauteen”. Tätä tunnetta olen hengittänyt koko teini-ikäni, esimerkiksi vain Luonnon kauneudesta lumoutuneena. Ja musiikista lumoutuneena. Olen nuorempana elänyt yöt läpeensä vain tätä tunnetta janoten. Myös nostalgia, kuten minä sen koen, sisältää aina palasen melankoliaa. Palan pakahdusta. Muuten se ei olisi nostalgiaa, se olisi vain muistamista. Tai muistelemista.

Lapsesta lähtien olen pitänyt melankolisesta musiikista. En tiedä miksi. Synnyin sen kanssa. Uskoakseni olen ”vanha sielu”, kuten viisaammat sen sanovat. Melankolia oli minuun jo istutettu. Älkää kysykö miten, sillä niin pitkälle minä en (onneksi) muista.

Lapsuudestani on kirjoitettu ”Kun olin pieni” kirjaa. Tiedättehän, sitä mihin leikattiin ensimmäinen hiustupsu, liimattiin ensimmäiset valokuvat, ja kerrottiin tarinoita ja faktoja minusta. Kirjassa oli vaaleanpunainen kansi. Piirretty, alaston vauva keinui kannessa. Äitini on kirjoittanut kohtaan "Lempikappaleeni vauvana: Rakkaani hylkää mua ei (Cherbourgin sateenvarjot)”. Ilmeisesti tuo kappale oli soinut sellaisen vedettävän lelun – joka roikkui jokaisen 70- ja 80- luvulla syntyneen lapsen sängyn päädyssä – musiikkina. Ja ilmeisesti olin ”vauvana” ja taaperoikäisenä tuosta kappaleesta ollut aivan haltioissani. Jossain vaiheessa, kun aloin jo hieman enemmän ymmärtää elämästä, ja tätä lapsuuskirjaani lueskelin (luultavasti nostalgia sydämessäni) niin tämä kohta pysäytti. Minkälaisen vauvan lempikappale on Cherbourgin sateenvarjot?? Tuo yltiöpateettinen ja kaihoisa musikaali-chanson. En voinut kuin nauraa – näin dramaattinen olen ollut jo vauvasta lähtien.

Rakkaani hylkää mua ei ja Les Parapluies De Cherbourg -sovitukset eroavat jonkin verran toisistaan. Tällä kertaa siis molemmat versiot. Jälkimmäinen alkuperäisen elävän kuvan kanssa ( ja se vasta pateettista katsottavaaa onkin).




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti