maanantai 5. tammikuuta 2015

Sweep me off my feet

Olen toivoton romantikko. Kasvanut kiinni prinsessasatuihin ja pakahduttaviin nuorisokuvauksiin. Siitä lähtien, kun nyt aloin hieman enemmän ymmärtää poikien päälle, kasvatin päässäni suurta utopiaa siitä, kuinka kerran kohtaisin unelmieni prinssin – ja eläisimme onnellisina elämämme loppuun asti. Tuolloin en vielä ymmärtänyt, että onnellisuus voi olla synonyymi myös turvallisuudelle ja kiintymykselle, arjelle. Tuolloin onnellisuus oli minulle synonyymi pakahduttavasta, rinnassa polttavasta Suuresta Rakkaudesta, kaikkivoipasta Intohimosta, joka ei ajan myötäkään laannu, ei himmene. Sellaisesta rakkaudesta, että tekisi mieli itkeä koko ajan pelkästä onnesta. Juuri niin kuin elokuvissa.

Olenpa matkallani kohdannut kaltaisianikin. Lähes ohimennen. Kuitenkin niin pysäyttävästi, että muistan, aina. Aina.

2001 kevät. Kaupunki lupaa seikkailua. Ilmassa tuoksuu asvaltti. Päivä on jo levittänyt siipensä yön yli. Kuin varkain. Alla huuruinen vappu, loputon.

Suosittu rock-baari, joka tarjoaa näkymän yli kaupungin torin. Toinen kotini. Monta yöllistä seikkailua olen kokenut tämän baarin ansiosta. Paikka täynnä ihmiskulkijoita. Pari miestä neljän hengen pöydässä, kaksi tuolia vapaana. ”Voiko tähän istua?”

Olit häikäisevän komea. Habituksesi ei ollut ihan sitä, mihin yleensä lankean. Sehän teki kaikesta vain mielenkiintoisempaa. Puheesi hurmasivat. Kilpailimme, kumpi saa toisen nauramaan. Jo parin tunnin päästä ensikontaktista suutelimme. Ystäviemme yllyttäminä. Niin ilmeistä se oli.

And when you kiss me
On this midnight street
Sweep me off my feet
Singing, ain't this life so sweet

Jatkoimme lähiöön sukulaisesi asuntoon. Sinä yönä tuskin nukuimme. Nälkäämme söimme toistemme huulia. Uskalsin toivoa, että olisit prinssini. Että näkisimme uudelleen.

Seuraavana päivänä erosimme vilkasliikenteisessä risteyksessä. Minulla oli kävelymatka kotiin, sinä jatkoit lähipubiiin. Risteyksessä syleilimme ja suutelimme lähes tunnin. Juuri niin kuin elokuvissa. Tuntui, kuin kumpikaan ei olisi halunnut päästää irti, peläten, että kaikki särkyy jos irrotamme otteen.

Niin.

Kului päiviä, soittelimme. Palasit kotiisi naapurikaupunkiin. Sovimme, että tulen viikonlopuksi luoksesi. Laskin päiviä kohtaamiseemme. Päivät kuluivat fantasioiden silmistäsi, hymystäsi, huulistasi. Karvani nousivat pystyyn kun kuulin äänesi puhelimessa. Rakensin päähäni mielikuvan täydellisestä viikonlopusta, jonka tulen kanssasi viettämään.

Perjantai-aamu. Loppukevään harmaus täyttää ilman. Kassini on jo pakattu viikonloppua varten, mutta mielessä on jossakin jokin suuri, musta pilvi. Aavistus pahasta. Tunnen sen luissa ja ytimissä, se hiipii sisään kuin tämä toukokuinen kalseus. Soitan, kuten sovimme, ennen lähtöäni.

Äitisi vastaa puhelimeen. ”Ai, ei se oo ny kotona. Se meni johki kaverilleen.” Aha. Epätoivo valtaa mielen, vaikka koitan pitää sen poissa. Ehkä tulet kohta takaisin. Ehkä se oli jotain tärkeää. Ehkä soitat pian. Musta urheilukassini odottaa oven edessä, enemmän kuin valmiina lähtöön. Odottaa tunnin, odottaa toisenkin. Kolmannen. Iltaan asti. Ja seuraavaan päivään.
Siihen mennessä, kun saan sinut langan päähän, olen käynyt läpi kaikki ne mahdolliset pettymyksen eri sävyt, joita ihminen voi sydämessään kantaa. Sinulla ei ole järkevää selitystä. Äänestäsi kuulen, että olet humalassa. Alan pikku hiljaa ymmärtää, että taidat olla ainakin yhtä ihastunut alkoholiin, kuin minuun. Hieman ihmettelinkin, miten sanoit tuntevasi kaikki lähibaarin ihmiset nimeltä. Ja miksi asuit äitisi kanssa. Ja miksi minä ”hikeennyin turhasta” pettyessäni raskaasti viikonlopun suunnitelmien kariutumisesta.

Juoppoprinssi.

Yritimme vielä sopia tapaamista, mutta se ei koskaan onnistunut. Velloin pettymyksen meressäni pari viikkoa. Itkin ja soimasin kurjaa kohtaloani. Miksi taas, näin. Miksi aina. Juuri kun luulin löytäneeni kaltaiseni, syvästi tuntevan ja sen osoittavan sielun. Surussani käännyin musiikin puoleen, kuten aina. Viimeiseen uskolliseen lohduttajaan. David Grayn ”White ladder” levy nousi tuona aikana minulle yhdeksi maailman tärkeimmistä asioista. Davidin tumma ääni tuuditti minut monta kertaa uneen, kyynellammikkooni. Hänen tekstinsä kertoivat samankaltaisia tarinoita, tarinoita ihastumisista, rakastumisista, pettymyksistä. Pakahduksesta ja sydänsurusta. Ikäänkuin hän olisi ottanut minua kädestä kiinni, sanonut ”Tiedän, olen ollut siellä itsekin. Monta kertaa. Yhdessä pääsemme tämän yli. Jaksa uskoa”. Kunpa olisin tärmännyt häneen sinun sijastasi! Monet yöt olen ulvonut hänen kanssaan, seuranamme kynttilänvalo, päiväkirja ja pullo viiniä. Kun ei ole voinut tehdä muutakaan. Kun koko sisuskalusto on vain halunnut räjähtää siitä pahasta olosta.

Luulen, että pelkäsit. Tiesit ehkä itsekin, miten se tarina olisi mennyt. Ehkä olit menettänyt jo jonkun, useammankin. Kuitenkin, tulevana kesänä sain muutaman hyvin oudon puhelun. Joskus toisesta päästä kuului pelkkää kummallista rätinää, niin kuin joku olisi yrittänyt puhua ja puhelimessa olisi ollut jokin kummallinen tekninen vika. Joskus toisesta päästä ei kuulunut mitään. Vuoden loppuun mennessä puhelut loppuivat. Minusta tuntuu, että se olit sinä.

Vuosi 2015 on aluillaan. Niille, jotka Rakkautta etsivät, toivon onnea. Ehkä tämän vuoden rakkaus kestää.

Ja Jannelle. Meillä oli hetki puhdasta magiaa. Toivottavasti et ole juonut itseäsi hengiltä.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti